Perheenkasvun lempeä uniohjaus

Vauvat nukkuvat eri tavoin, kuten vanhemmatkin. Ihmisillä on yksilöllinen ja omanlainen unen tarve. Unen tarve on osittain perinnöllistä sekä osittain siihen vaikuttaa ympäristö.

Vastasyntyneellä ei ole vuorokausirytmiä ja unen rakenne on vasta kehittymässä. Vauva nukkuu paljon ja tasaisesti eri vuorokaudenaikoina. Vastasyntyneen aivot eivät ole vielä niin kehittyneet, että vauva voisi säädellä untaan tai noudattaa unirytmiä.

Vauvan unen rakenne on täysin erilainen kuin aikuisella. Tämä tieto helpottaa monia vanhempia, jotka kamppailevat uniasioiden kanssa. Kaikkien vanhempien olisi hyödyllistä ja tärkeää tuntea lapsen ikätasolle tyypillisen unen sekä normaaliin uneen liittyvä yksilöllinen vaihtelu. Mieluiten valmentautua tähän jo raskausaikana, niin ettei vauvan uneen liittyvät asiat tule yllätyksenä vauva-arjessa.

Olen kouluttautunut vauvojen ja pikkulasten uniohjauksessa uusimpaan tutkimustietoon pohjaten. Omaan kokemusta perheiden uniohjauksesta, puhun lempeästä uniohjauksesta. Kannustan pesimään rauhassa uuden tulokkaan kanssa, nauttimaan vauvasta ja vauvantahtisesta elämästä sekä kannustan vauvantahtiseen syömiseen joko rinnasta tai pullosta. Ohjaan vanhempia kuitenkin kiinnittämään huomiota nukahtamisen ja nukkumisen tapoihin jo vauvaiästä lähtien. Ettei luotaisi turhia uniassosiaatioita, mistä on kova työ oppia pois. Luodaan vauvalle nukahtamisen ja nukkumisen taitoa.

Oppimista auttaa vauvan aivojen ja hermoston nopea kehitys. Hyvällä unella turvataan kasvua ja kehitystä, oppimista, muistijälkien vahvistumista, uusien taitojen ja kokemusten tallentuminen, tunne- elämän kehittyminen, käyttäytymisen säätelyä, normaalia hormonitoimintaa, immuunipuolustusta. Ja ennenkaikkea voimaannutetaan perhettä, sen voimavaroja.

Hiljalleen noin 3 kuukauden iässä alkaa melatoniinin säätelyn kyky, ja sitä kautta vuorokausirytmin säätely alkaa olla hiljalleen mahdollista vauvalla.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana unen rakenne kehittyy nopeasti ja puolivuotiaan uni alkaa rakenteeltaan muistuttaa aikuisen unta. Tokikin unijakso on edelleen lyhyempi kuin aikuisen. Vauvan uni alkaa painottua aikaisempaa enemmän yöaikaan 6-12 kuukauden iässä ja päiväunien määrä vähenee. Tässä kohtaa on hyvä tarvittaessa lähteä ohjaamaan lempeästi vauvan unta paremmaksi ja palvelevammaksi.

Perhe itse osaa määrittää mikä heille on oikea tapa, mikä heitä palvelee ja voimauttaa. Kunnioitan tätä ja haen perheen tukena yhteistyössä heille sopivia toimintatapoja ja ohjausta.

Tarjoan apua unihaasteisiin myös
Baby Balance® -vauvahieronnalla

Kuva: kuvapankki